– Meraki, Rhombus og Verkada
Gidsel som en tjeneste er en metafor for den stigende tendens til videoovervågning, der kræver løbende betalinger for at streame video fra de kameraer, man har købt. Se 1 minuts videooversigt:
Opdatering: Vi har tilføjet en 5+ minutters, mere dybdegående video for at forklare problemerne og risiciene:
Købere køber kameraer fra disse udbydere og ‘ejer’ dem. Men i modsætning til årtiers etableret praksis giver det, de købte, dem ingen ret til selv den mest basale brug af disse kameraer. Kameraerne vil ikke engang streame video uden at skulle betale disse udbydere yderligere betalinger hvert år. Hvis disse betalinger stopper, ‘ejer’ køberen stadig kameraet, men kameraerne er ubrugelige, en dyr mursten.
Indtil de sidste par år med fremkomsten af Meraki, Rhombus og Verkada betød køb af videoovervågningskameraer næsten altid at kunne streame den video, hvor og hvornår du vil, uden at skulle betale løbende gebyrer.
Reelt bliver de kameraer, man ‘ejer’, nu holdt som gidsler:
- Hvis du vil streame video fra de kameraer, du ‘ejer’ til et hvilket som helst andet system, kan du ikke, eller i bedste fald med Meraki, du bliver nødt til at fortsætte med at betale Meraki for retten til at streame video fra et kamera, du ‘ejer’.
- Hvis virksomhederne hæver priserne på deres årlige licenser, skal man som ‘ejer’ enten betale det eller mure kameraerne.
- Hvis du køber kameraer fra andre udbydere, selv åbne, ikke-gidseltagninger, kan du ikke se disse kameraer i den samme grænseflade, et kritisk element for professionel videoovervågning, hvilket skubber ‘ejere’ af sådanne enheder til kun at bruge disse enheder eller mure dem.
At låse kunder fast til dette gidselscenarie er ikke tilfældigt. Det er resultatet af finansiel planlægning for disse Silicon Valley-virksomheder, som Meraki og Verkadas grundlægger forklarede:
En verden, hvor virksomheders videoovervågningssystemer effektivt holdes som gidsler af udbydere, er i et langsigtet netto negativt for offentligheden og krænker veletablerede normer for, hvad det er for nogen at købe et kamera og retten til at bruge det, man har købt.
Kilde: videoanalyse.dk og IPVM.COM
Fotokredit: IPVM.com
Christian Jensen
Direktør & Partner med speciale i
perimetersikring og tv-overvågning
Jeg hedder Christian Jensen og har 20 års erfaring med sikringsbranchen. Jeg er udlært i 1992 fra Kemp & Lauritzen. Efter at have fungeret som elektriker nogle år, faldt min kærlighed for sikringsanlæg. Jeg er leverandør af Tyverialarmer, adgangskontrol og specielt tv-overvågning med analyse til sygehuse, ambulancer, brand, røg, trafik, ulykker, vold og mobning m.v. I 2001 gennemførte jeg brandmandsuddannelsen og “holdleder brand”, samt en del instruktør uddannelser herunder frigørelse og røgdykker uddannelsen.
I årene efter har jeg sideløbende med at være selvstændig installatør af sikringsanlæg også undervist i Beredskabsstyrelserne. Bl.a. på Hærens Basis uddannelse (HBU) for brand, redning og miljø. Hvor jeg har undervist +5000 hjemmeværns-folk. Hos Novo Nordisk A/S var jeg en af de 2 der var godkendte undervisere for.
Yderligere har jeg været udsendt i 2002 til Afghanistan med det danske mobilhospital, og 2005 til Banda Ache efter tsunamien der.
I 2011 blev jeg head-huntet til at koordinere indsatser for ca, 150 medarbejdere i Københavns Kommune.
Alt sammen for at kunne vejlede jer forhandlere endnu bedre i valg og design af system, samt afhjælpe opståede problemer.
Ring gerne for mere information, eller skriv til Email: CJ@videoanalyse.dk